Verschil maken met duurzaam beleggen

Groen beleggen. Duurzaam investeren. Maatschappelijk verantwoord beleggen.

Mooie woorden, maar wat betekent duurzaam, verantwoord beleggen bij Groen Goud?


Goed voor mensen

Groen Goud investeert alleen in 100% verantwoorde bedrijven, dus bijvoorbeeld zich niet schuldig maken aan schending van mensenrechten of wapenhandel. En in bedrijven die bijvoorbeeld goed omgaan met hun personeel en eerlijk inkopen bij andere leveranciers.

Goed voor het milieu

Beleggen met Groen Goud is investeren in schone energie. In bedrijven die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Bijvoorbeeld door gebruik van zonnepanelen, het ontwikkelen van windmolens of door biologische en diervriendelijke landbouw en producten.

Goed voor de maatschappij

De bedrijven waarin je belegt met Groen Goud zijn transparant. Daardoor weet je bijvoorbeeld dat ze geen belasting ontwijken. En dat ze zich niet schuldig maken aan corruptie. Maar dat ze bijvoorbeeld wel bijdragen aan de groei van ontwikkelingslanden.

Internationale normen duurzaamheid

Wereldwijd zijn er vele honderden, zelfs een paar duizend fondsen om duurzaam te kunnen beleggen. Om het je makkelijk te maken selecteert Groen Goud alleen de fondsen die minimaal voldoen aan internationale regels.
De belangrijkste regels zijn:
  • UN Global Compact: 10 uitgangspunten van de Verenigde Naties (VN) op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten, milieu en corruptie
  • OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen met regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Groen Goud belegt niet in bedrijven die betrokken zijn bij:

  • De productie van en handel in wapens
  • Schending van mensenrechten
  • Kinderarbeid of arbeidsonvriendelijke omstandigheden
  • Tabaksindustrie
  • Gokindustrie
  • De productie van kernenergie en fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas

De beste duurzame fondsen

Alleen de beste duurzame fondsen zijn goed genoeg voor Groen Goud. Je belegt in bedrijven die tot de beste behoren in hun sector op het gebied van duurzaamheid.JOUW EIGEN DUURZAME BELEGGINGSPLAN OPSTELLEN