Waarom spaar of beleg jij (nog) niet duurzaam?!

Categorie: Duurzaam

Kan dat wel, zo’n wat negatieve vraag als titel? Geen idee eigenlijk, ik doe het gewoon. Waarom dan? Nou, momenteel kiest nog maar zo’n 6% van alle mensen in Nederland voor duurzaam sparen of beleggen. De kans is dus wel heel groot dat jij het ook nog niet doet.

En waarom eigenlijk niet?


Zowel met sparen als met beleggen kun je dezelfde rentes en rendementen realiseren als met niet-duurzame producten. Aha, dat wist je niet! Welnu, bij deze geïnformeerd, graag gedaan.

rendementen_GG_balans_tov_index_31122014

Dat jij dat niet wist, van die hoge rentes en rendementen is -helaas- overigens niet zo vreemd. Nog steeds heerst bij heel veel mensen en bedrijven het hardnekkige misverstand dat als je duurzaam wilt sparen of beleggen, dat “dus” minder rente of rendement oplevert. Zelfs de besturen van grote pensioenfondsen (die toch de beschikking hebben over alle research die beschikbaar is) willen er maar niet of soms heel, heel voorzichtig aan.


Ik baal daarvan. Behoorlijk. We zijn in een hoog tempo –wat zeg ik, veel te hoog tempo– bezig om onze aarde onherstelbaar uit te putten. En naast onze kostbare aarde worden miljarden mensen over de hele wereld opgejaagd en uitgebuit (en echt niet alleen in de “derde wereld”!) om te zorgen dat er zoveel mogelijk winst wordt gemaakt voor zo weinig mogelijk bedrijven en mensen. Veel duurbetaalde werknemers in die bedrijven zijn zelfs alleen maar bezig om zoveel mogelijk belasting te ontduiken (sorry, “ontwijken”). Belastingen, die regeringen hard nodig hebben om bv. te zorgen dat diezelfde bedrijven hun producten en diensten zo goed mogelijk kunnen leveren!

20130525-Monsanto-Amsterdam-550x366

Tja, zul je misschien denken: wat kan ik daar aan doen? Dacht je dat die ene stem van mij en die paar Euro het verschil gaan maken? Euh, ja, dat denk ik, ja! En ik niet alleen, dat denken heel veel mensen. En keer op keer blijkt ook, dat als mensen hun krachten bundelen, ze heel veel voor elkaar kunnen krijgen. In het prachtige boek “synchroniciteit” van Jaworksi staat hierover een schitterend verhaal. Het inspireert mij keer op keer om door te gaan met het helpen –hoe beperkt misschien ook- met de vernieuwing en verduurzaming van de (financiële) wereld.


"Vertel me eens wat een sneeuwvlok weegt", vroeg een koolmees aan een duif.

"Niets meer dan niets", was het antwoord.
"In dat geval moet ik je een verhaal vertellen", zei de koolmees.

"Ik zat eens op een tak van een dennenboom, vlakbij de stam, toen het begon te sneeuwen - niet hevig, geen razende sneeuwstorm, nee, gewoon, zoals in een droom, zonder enig geweld. Daar ik toch niets beters te doen had, begon ik de sneeuwvlokken die op de naalden en twijgjes van mijn tak neerdwarrelden te tellen. Ik was precies bij nummer 3.741.952 toen de 3.741.953e sneeuwvlok op de tak viel - niets meer dan niets zeg je, maar de tak brak af".

Na dat verhaal te hebben verteld, vloog de koolmees weg.
De duif, sinds mensenheugenis een autoriteit in vredeszaken, dacht een tijdje over het verhaal na en zei toen tenslotte in zichzelf: "Misschien ontbreekt er nog maar de stem van één mens om tot vrede in de wereld te komen".

Uit: Synchroniciteit, Joseph Jaworski

koolmees op besneeuwde tak

Dus, de hoogste tijd dat de rollen worden omgedraaid. In hoeveel tijd kunnen we samen zorgen dat niet 6% duurzaam wordt gespaard en belegd, maar nog maar 6% NIET duurzaam wordt gespaard en belegd?!

Ja, ja, ik hoor je denken "Waar moet ik dan beginnen?". Goeie vraag, hier het antwoord: er zijn een aantal mogelijkheden. Gewoon het internet op en via de zoekmachines aan de gang, naar de sites van Triodos of ASN. Of nog eens de blogs lezen over duurzaam sparen en beleggen die ik de afgelopen jaren heb geschreven (in deze blog staan bijvoorbeeld veel bruikbare links).

En ja, ik ga nu ook even reclame maken voor mijzelf. In het voorjaar van 2015 gaat namelijk de “Groen Goud” website live! Wat vanaf dan ook kan: iedereen (dus niet alleen mijn klanten) kan dan beleggen in een wereldwijd gespreide portefeuille van zorgvuldig geselecteerde duurzame beleggingsfondsen. En of je nu heel voorzichtig wilt beleggen, of juist veel risico wilt nemen, voor iedereen is de juiste duurzame portefeuille beschikbaar! Ik ben heel blij dat dit initiatief nu gerealiseerd is. Weer een concrete mogelijkheid om meer geld in duurzame bedrijven en landen te beleggen!

groen goud

Goed, dan is het nu tijd om af te sluiten met de vraag waar ik mee begon: Waarom spaar of beleg jij (nog) niet duurzaam…?! Denk ook nog eens goed na over deze vraag en ga dan aan de slag met het logische antwoord. Zo maken we allemaal, beetje bij beetje, onze wereld weer wat beter. Geen overbodige luxe, toch?

groen geld logo

Trouwens: heb jij wellicht zelf ideeën om de wereld wat duurzamer te maken? Deel ze dan hieronder, kunnen anderen ook gebruik maken van alle goede initiatieven. Alvast bedankt!


Deze blog is eerder verschenen op 3 september 2014 op de website van Hubrien.


0 reacties op "Waarom spaar of beleg jij (nog) niet duurzaam?!"

Laat je naam achter. Je naam wordt eventueel een link naar de ingevulde website.

Deze informatie wordt niet gepubliceerd.