Testament vragen zonder antwoorden

Categorie: Financieel advies
Het is eind mei als ik deze blog schrijf. Over ruim een week ga ik trouwen. Op vrijdag 2 juni spreek ik voor de tweede keer de belofte uit om trouw te zijn en te blijven aan mijn (alweer ruim 10 jaar!) liefste.

 

Inderdaad, de tweede keer. En in en andere fase van mijn leven, op allerlei gebieden. Dat betekent ook dat je over een aantal zaken bewuster nadenkt en dus goed wilt regelen. Over één van die zaken gaat dit verhaal: ons testament. Nou ja, niet specifiek ons persoonlijke testament, maar meer “het testament” in het algemeen. De reden, nut/noodzaak, de consequenties van zaken wel of niet vastleggen.


En berustend legt nu circa 80% van de lezers de laptop of IPad opzij: "Dat gaat vast weer zo’n typische Hubrien-longread worden, en daar hebben we nu even geen zin in. Teveel berichten moeten gelezen in te weinig tijd. Jammer voor nu (want wel heel nuttig meestal die blogs van hem!) maar ik lees hem volgende week wel."

Tja. Ik wil natuurlijk wel dat je doorleest. Oplossing: korte blog. Met veel vragen en weinig antwoorden. Gewoon duidelijke bullets, korte statements, dat soort zaken. Zodat er wel wat blijft hangen als je hem uit hebt. Komt het vanzelf wel naar boven als je ergens komende tijd hierover “toevallig” in gesprek komt met anderen: prima!

Dus: hierbij de vragen aan jou, over zaken die vaak in een testament worden geregeld. Lees ze, denk erover na, voel ze: gaan ze over jou? Over je partner? Je kinderen? Je ouders?

 • Laten we beginnen met de vraag die ik heel vaak krijg: waarom heb ik een testament nodig, het is tegenwoordig toch prima wettelijk geregeld? Poeh, wat moet ik bij deze eerste vraag al een moeite doen om niet meteen een antwoord te willen geven. Ik wil je zo graag helpen. Maar nee, geen antwoorden dus in dit blog.
 • Waarom zou ik over “over mijn graf” willen regeren? Mijn kinderen of andere familie zijn toch prima in staat om mijn zaken te regelen als ik er niet meer ben?
 • Als ik nu al de verdeling van mijn erfenis ga vastleggen, dan gaat dat toch geheid gedoe geven? Niet alleen als ik dood ben, maar nu al?
 • Tegen de tijd dat ik dood ga, is wat ik nu vastleg toch allang achterhaald? Dan kan ik toch veel beter nog een paar jaar wachten?
 • Waarom zou ik nu moeite doen om ervoor te zorgen dat mijn nabestaanden straks minder belasting betalen?

 • Mijn partner weet prima hoe ik over dit soort zaken denk, dus als ik dood ga, kan hij/zij prima mijn zaken afwikkelen zoals ik het heb gewild. Hebben we geen notaris voor nodig. Toch?
 • Als ik ergens opschrijf aan wie ik later geld wil nalaten (en hoeveel), dan komt dat toch in orde?
 • Als ons iets zou overkomen en onze kinderen zijn nog niet volwassen, dan mag ik er toch vanuit gaan, dat de families zorgen dat de zaken zo goed mogelijk voor de kinderen geregeld worden?
 • Waarom zou ik nu al met mijn kinderen/mijn ouders bespreken welk vermogen er is en hoe het verdeeld gaat worden? Dan gaat het toch in de familie alleen nog maar over geld?
 • Oh, maar die hebben we al, een jaar of 15 geleden gemaakt, dus daar hoeven we ons niet meer druk over te maken, toch?

En zo heb je zelf waarschijnlijk ook nog wel wat vragen die in je opkomen als je even over nadenkt!

Goed, ik wens je veel succes met de antwoorden. Ik ga je ze nu dus niet geven, om twee redenen:

 • Het zijn vragen over jouw persoonlijke situatie, niet die van je buurman of tante, dus bijna geen antwoord is hetzelfde…
 • Ik ga nu eerst mijn aandacht zetten op mijn trouwen en een lekkere vakantie daarna!

PS: Voor de nieuwsgierigen onder jullie: ja, wij trouwen op huwelijkse voorwaarden en ja, als je dit leest zijn de kersverse testamenten van ons getekend.

PS2: Deel jouw vragen hieronder, grote kans dat ik daar wel antwoorden geef!

0 reacties op "Testament vragen zonder antwoorden"

Laat je naam achter. Je naam wordt eventueel een link naar de ingevulde website.

Deze informatie wordt niet gepubliceerd.