5 mogelijkheden om duurzaam je pensioen te regelen (beloofd is beloofd)

Categorie: Duurzaam

In eerdere blogs heb ik al veel geschreven over de mogelijkheden om duurzaam (groen) vermogen op te bouwen. Tot plezier van heel veel mensen blijkt! Ik heb het daardoor nu zo druk met het adviseren hierover, dat ik bijna niet meer toekom om er meer over te schrijven. Wat ik wel had beloofd. Dus, hierbij een hele concrete blog over hoe jij je pensioenpot duurzaam kunt regelen! Of “groen” of “verantwoord”. Kies gewoon de term die bij jou past!


Wel een waarschuwing vooraf: je gaat keuzestress krijgen.

Tegenwoordig kun je namelijk zelf bepalen hoe duurzaam jij je pensioen wilt regelen. Van “lichtgroen” naar “donkergroen”. Dus als jij aan mij vraagt: “doe mij maar een duurzaam pensioen, dat lijkt me wel wat”, krijg jij van de vraag terug: “Prima, en hoe duurzaam wil je het hebben?” Keuzestress, dus.

Denk je dat aan te kunnen, lees dan verder. Zo niet, stop maar met lezen en blijf bij de oude vertrouwde producten van banken en verzekeraars.

Aha, toch verder lezen? Mooi, dan krijg je van mij hieronder een heel duidelijk en concreet overzicht van de 5 beste mogelijkheden om duurzaam pensioen op te bouwen. Voor zowel zelfstandigen, als mensen in loondienst.

En nog even voor de duidelijkheid: met duurzaam (of “groen”) pensioen bedoel ik dus, dat het geld wat jij er in stopt, alleen maar gebruikt wordt voor duurzame, verantwoorde (dus “groene”) beleggingen. Heel voorzichtige beleggingen of aandelenfondsen: jij betaalt, dus jij bepaalt!

Goed. Beloofd is immers beloofd. Hierbij de 5 mogelijkheden:

MOGELIJKHEID 1:

Sluit een fiscaal lijfrente/pensioenproduct af. Dit kan zijn een rekening bij een bank, een polis bij een verzekeraar of een beleggersrekening bij een vermogensbeheerder. Waar het om gaat is, dat er een speciale (lijfrente of pensioen)clausule op staat. Het geld wat je hierin belegt, krijg je pas weer (in de vorm van periodieke uitkeringen) vanaf je AOW-leeftijd. De inleg is nu aftrekbaar, de uitkering straks belast (wat vaak een belastingvoordeel oplevert). En daarnaast is de waarde van deze pensioenpot tijdens de looptijd ook niet belast in “box 3”; ook prettig.

Vraag je adviseur (of reken het hier zelf uit) of je fiscale ruimte hebt om dit te doen.

En uiteraard: een dergelijk product kun je overal afsluiten; de duurzame variant dus niet: vraag dit dus bij een –liefst onafhankelijke- duurzame vermogensadviseur, regel het zelf online, of neem contact met mij op!

MOGELIJKHEID 2:

Ga sparen of beleggen in “box 3”. Dit kan zijn een spaar- of beleggersrekening bij een bank, verzekeraar of vermogensbeheerder. Hierbij geldt, dat je over het saldo wat je op zo’n rekening hebt staan, ieder jaar belasting (“vermogensrendementsheffing”) moet betalen. Dat varieert, tussen de momenteel ongeveer 0,9% en 1,6% over je vermogen per jaar. Betekent wel, dat je dit saldo altijd gewoon kunt gebruiken, dus zonder fiscaal gedoe. Bijvoorbeeld om als pensioenaanvulling te dienen, of om je hypotheek mee af te lossen.

Ook hiervoor geldt: op zich overal af te sluiten. Maar echt duurzaam: daar moet je even voor langs (online of offline) bij een duurzame adviseur!

MOGELIJKHEID 3:

Beleg in fiscale groenfondsen. Dit is beperkt mogelijk, maar heel interessant als je voorzichtig met je (spaar)geld wilt omgaan, maar toch een leuk rendement wilt maken. Het geld wat je hierin stopt is namelijk niet belast in “box 3” (tot maximaal circa € 57.000 per persoon), en je krijgt ook nog een belastingkorting van 0,7%! Zo’n groenfonds belegt meestal in leningen aan duurzame, door de overheid goedgekeurde doelen. Het netto rendement van zo’n fonds is op zich niet spectaculair (circa 1-2%), maar door die leuke belastingkorting zit je zo per jaar op een 3%!

Beste mogelijkheden zijn in de groenfondsen van ASN en Triodos, en dat kun je natuurlijk bij hen regelen. Maar/en: ook dit kun je zelf online, of via een beleggersrekening/adviseur afsluiten.

MOGELIJKHEID 4:

Beleg in je eigen bedrijf. Zowel in een éénmanszaak (bv. als ZZP'er) of in een BV kun je heel goed je geld aanhouden in duurzame beleggingsfondsen of op een duurzame spaarrekening. Dit kan als “Fiscale Oudedagsreserve (FOR)” in een eenmanszaak. En als “pensioen eigen beheer” of –sinds kort- als “OudedagsVerplichting (ODV)” in een BV.

Wel verstandig om dit in overleg met een adviseur te doen. Niet alleen om de juiste duurzame beleggingen te kiezen, maar ook om te zorgen dat dit fiscaal goed gaat!

MOGELIJKHEID 5

Deze mag je zelf invullen! Waarom? Veel mensen die ik spreek, hebben zelf ook ideeën over hoe ze hun geld verantwoord willen wegzetten. En dat zijn vaak best goede ideeën.

Varieert van bv. leningen aan zonne- of windenergieprojecten, duurzame crowdfunding, verduurzaming van woningen of bedrijfspanden, financieren van projecten in ontwikkelingslanden, een elektrische auto rijden: kortom: van alles!

Ook hiervoor geldt: online kun je veel regelen, en/maar een goed gesprek met een vermogensadviseur die goed is ingevoerd in duurzame/groene/verantwoorde beleggingen is zijn of haar geld dubbel en dwars waard!

Nou: hoe concreet en duurzaam wil je het hebben?!

En ja, dat dit dan wellicht keuzestress oplevert? Het zij zo. Het is namelijk wel een prettige keuzestress: ook jouw (pensioen)geld kan namelijk 100% duurzaam worden!

PS: Je mening over dit onderwerp wordt erg gewaardeerd, dus deel het gerust hieronder. Hoe snel ik reageer weet ik even niet, want volgens mij ga ik – en duurzame collega adviseurs- het nu nog veel drukker krijgen!


0 reacties op "5 mogelijkheden om duurzaam je pensioen te regelen (beloofd is beloofd)"

Laat je naam achter. Je naam wordt eventueel een link naar de ingevulde website.

Deze informatie wordt niet gepubliceerd.